خودروکار گزارش می دهد؛
تحقق رسوخ فناوری به صنعت خودرو با داخلی سازی چیپست های الکترونیکی
در شرایطی که صنعت خودرو جهان همزمان با کمبود تراشه با چالش جدی دست به گریبان است، انتظار می رود با آغاز داخلی سازی چیپست های الکترونیکی برگ تازه ای در صنعت خودرو ورق خورده و کاهش وابستگی به اصلی ترین قطعه الکترونیکی خودرو پس از سال ها محقق شود.

به گزارش خبرنگار خودروکار، در سه سال گذشته همزمان با شیوع ویروس کرونا و رکود اقتصادی ناشی از این بیماری مساله کمبود چیت های الکترونیکی به واسطه کاهش تولید کارخانجات، افزایش تقاضا ، تغییرات ناگهانی آب و هوا و در تنگنا قرارگرفتن بخش های حمل و نقل به یکی از اصلی ترین دغدغه های خودروسازانجهانی از جمله ایران تبدیل شد.
برخی معتقدند با آغاز گسترش شیوع کرونا و نبود خریدار در بازار، شرکتهای خودروسازی تمامی سفارشهای خود به شرکتهای سازنده تراشه را لغو کردند و در نتیجه شرکت های سازنده تراشه به سمت دیگر صنایع چرخش کردند که اینامر تبعات بدی برای صنعت خودرو به همراه داشت.
یافتههای موسسه تحقیقاتی آلیکس پارتنر نشان داد که خودروسازان جهان در سال ۲۰۲۱ به دلیل کمبود تراشه، فرصت تولید ۷/ ۷ میلیون دستگاه خودرو را از دست دادند.
سالهای اخیر با تغییرات در ساختار تولید خودرو در سطح جهانی، سهم لوازم و قطعات الکترونیکی بسیار بیشتر از گذشته شده است و همین موضوع باعث شده صنعت خودرو وابستگی بیشتری به تراشهها پیدا کند. این امر سبب میشود در زمان وقوع بحران در بازارهای جهانی این کالاها افزایش قیمت داشته باشند و کمبود کالا بیشتر شود.
در چنین شرایطی که همزمان با همه گیری کرونا و رکود شدید بازار بود، خودروسازان ناگزیر به کاهش تولید شدند اما با بهبود شرایط و رونق دوباره، کاهش تولید و ظرفیت چیپها که از سوی کمپانی های تولید خودرو رها شده بود دغدغه جدی را رقم زد و باعث شد تا حتی غول های خودروسازی نظیر فورد و جنرال موتورز با هدف جلوگیری از خسارت عظیم ناشی از تعطیلی کارخانهها، انبارهای خود را با خودروهای نیمه کاره پر کنند تا پس از عادی شدن روند تولید چیپ ها خودروها را تکمیل کنند. در این میان تولید برخی از کارخانه ها نظیر تسلا که قابلیت های آن نیازمند چیپ ها است به طور کامل متوقف شد.
وضعیت کارخانه های دیگر نیز چندان تعریفی نداشت به طوری که جگوار لندرور اعلام کرد که تمامی محصولات 2022 این شرکت دچار مشکل کمبود تراشه هستند که از جمله این محصولات میتوان به لندرور دیفندر، لندرور دیسکاوری، لندرور دیسکاوری اسپرت، رنجرور ایووک و جگوار E-Pace اشاره کرد.
تداوم بحران جهانی کمبود تراشه باعث شد تا فورد نتواند خودروهای مدنظر خود را به میزان دلخواه تولید کند و سخنگوی این شرکت در آن بازه زمانی اعلام کرد که این خودروساز میزان تولیدات خود را در ۸ کارخانه در سراسر ایالات متحده، مکزیک و کانادا کاهش و یا متوقف کرده است. سایر خودروسازان جهانی نیز وضعیت مشابهی داشتند و در این میان ایران نیز از یک سو به واسطه اعمال تحریم ها و عدم واردات قطعه و از سوی دیگر کاهش تولید جهانی چیپست، شرایط نه چندان مطلوبی را تجربه کرد.
رکورد زنی دوباره تولید خودروهای نیمه کاره و توقف آن ها در پارکینگ های خودروسازان و افزایش میزان تعهدات خودروسازان شرایط را برای صنعت خودرو داخلی دشوار کرد و بر زیان خودروسازان داخلی افزود و از سوی دیگر بر نارضایتی مشتریان دامن زد.
در چنین شرایطی ساپکو به عنوان اصلی ترین تامین کننده ایران خودرو اقدام به انعقاد تفاهم نامه ای با هدف تولید فناورانه چیپستها و مدارات مجتمع الکترونیکی حوزه خودرو کرده است. این دستاورد ارزشمند که از آن به عنوان حرکت ایران خودرو بر لبه تکنولوژی یاد شده، زمینهساز خودکفایی تراشههای الکترونیکی سایر صنایع عنوان شده است.
هم اکنون نیاز سالانه صنعت خودرو به چیپست های الکترونیکی حدود ۲ میلیون عنوان شده و انتظار می رود قیمت تولیدی این قطعه داخلی با نمونه مشابه خارجی قابل رقابت باشد.
به گزارش خودروکار، برخی معتقدند شرایط تا سال آینده میلادی به حالت عادی باز خواهد گشت، اما عدهای دیگه از ادامه بحران کمبود چیپ تا سال 2023 و حتی بعدتر خبر می دهند و مسئله نگرانکننده در این میان تعطیلی شرکتهای کوچیک و نوپایی است که در رقابت با غولهای بازار، قدرت تامین قطعات مورد نیاز خود را ندارند.
حال انتظار می رود با امضای این تفاهم نامه و تولید انبوه تراشه های مذکور، بحران کمبود تراشه های الکترونیکی در صنعت خودرو و سایر صنایع پایان یابد.
میترا ممسنی
انتهای پیام/